A Brand

Categorie:groep / artiest
2003 - 2013
Genre(s):Rock / Alternative
Huidige/voormalige leden:Dag Taeldeman, Frederik Heuvinck, Frederik De Lepeleere, Tim Beekaert, Tom Vermeir

Biografie

De muziekfabriek van Dag Taeldeman en Frederik Heuvinck draaide in 2003 op volle toeren. Met singles “Warrior Soul” en “Maze” gaven zij al een eerste voorproefje van wat zij voor 2004 in petto hebben: een schitterende debuutplaat waarop straighte songs elkaar vinden in een geslaagde fusie van Glam, ArtRock en Popelectronics. Frele stemmen en verzengende gitaren leveren nu eens een onvervalste en verschroeiende harde gitaarsound op, en zijn dan weer een balsem voor de ziel. De vijfstemmige zang en de drielagige gitaarpartijen, gearrangeerd als ware het een ‘horn section’, geven aan de songs een zodanige textuur dat de muziek van A Brand als het ware ‘tastbaar’ wordt. Gevarieerd maar duidelijk herkenbaar. Visueel een ludieke knipoog naar de old school sol mentaliteit: de vijkoppige formatie, in smoking en met wilde haren, netjes op één rij, de drummer incluis. Geen ‘hype’ – wel ‘buzz’. A new b(r)and is born! A Brand is ook de vlag waaronder deze muzikanten hun muziek vervlechten met andere vormen van conceptuele expressie, waarvan het Phonomatic-project reeds de nodige mediabelangstelling uitlokte. Onder leiding van Geoffrey De Beer, gaven 12 vooraanstaanden uit de Vlaamse beeldende kunst – waaronder Jan Fabre, Luc Thuymans en Guillaume Bijl – uiting aan hun perceptie van de muziek van A Brand door de diverse nummers van het debuutalbum van een eigenzinnige ontwerp te voorzien. Geprint op CDR’s in business card formaat worden deze muzikale ontwerpen verkocht in een sigarettenautomaat die ondertussen al in verschillende musea en galerijen een plaatsje vond (Muhka, Gallerij Annie Gentils, Museum D’Hont D’haenens, CC Belgica, 3000 Vierkante Meter, etc.). Het eerste full album van A Brand komt uit op 19 april 2004 bij Lowlands op diens sublabel Super Records en wordt op 20 april 2004 in de Brusselse AB aan de pers voorgesteld. De schitterende remix die Tim Van Haemel (Millionaire) maakte van het nummer 'Rider' zal in mei 2004 wellicht een aardige clubversie opleveren.

Selectieve discografie

The singlesThe singles (2012)
Rock / Alternative
A Brand
Future youFuture you (2011)
Rock / Alternative
A Brand
JudasJudas (2008)
Rock / Alternative
A Brand
HammerheadHammerhead (2006)
Rock / Alternative
A Brand
45 RPM45 RPM (2004)
Rock / Alternative
A Brand

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Popgrond / Vol. 3Popgrond / Vol. 3 (2005)
Rock / Alternative
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Nieuws:Triggerfinger en A Brand op het Canadese showcasefestival North by Northeast (18.06.2009)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
"Op podium van Rock Werchter zou ik minder nerveus zijn" (28.06.2011)
Het licht gezien: A Brand (15.03.2011)
Onze Man was poulain van Triggerfinger (08.03.2011)
'We willen verrassen, niet overbluffen' (24.02.2011)
A Brand (09.2008)
A Brand (09.2008)
A Brand (27.08.2008)
'We zijn een rockgroep. Punt uit' (22.08.2008)
A Brand (20.08.2008)
'Elk concert moet een ervaring zijn' (20.08.2008)

nog 4 resultaten op het documentatieplatform