Hardscore

Categorie:groep / artiest
1989
Genre(s):20ste eeuw, Jazz
Huidige/voormalige leden:Frank Nuyts, Maarten Standaert

Korte beschrijving

Het doel dat Hardscore zich stelt is een brug te slaan tussen de zogenaamde “nieuwe” muziek en muzikale uitingen die gemeenzaam als “commercieel “ worden omschreven.

Biografie

Met een vaste kern die bestaat uit een marimbaspeler (die ook een synthesizer bedient), een pianiste en een drummer worden heel wat concerten gegeven in binnen- en buitenland (Glasgow, Wenen, De Vooruit Gent, deSingel Antwerpen , ...)
Ook volgen er optredens waar Hardscore als een soort satelliet wordt gekoppeld aan bestaande ensembles, zoals bijvoorbeeld in een werk uit 1991 getiteld “When the tombs of brass are spent”, waar Hardscore solist is van een ensemble dat bestaat uit 13 koperen blaasinstrumenten en twee live slagwerkers, dit alles daarenboven ook nog eens gesynchroniseerd door een drumcomputer. Het geheel stond toen o.l.v. Dirk Brossé.
In 1995 wordt beslist de groep uit te breiden tot 7 man, en daar waar tot nu toe enkel werken van Frank Nuyts werden gespeeld, wordt nu ook werk van Frank Zappa in het programma opgenomen. De nummers die Frank Nuyts bewerkt voor de groep geven een beeld van heel Zappa’s oeuvre, dus ook later werk.
Voor deze groep schrijft Frank Nuyts vanaf 1995 partituren die gebundeld worden tot de zgn."Hard Scores" . Boeken 1 & 2 werden geschreven ten persoonlijke titel. Boek 3 was een opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen. Met een programma samengesteld uit deze partituren wordt nationaal getourd, onder andere met optredens in de Velinx te Tongeren, bij Sint -Jacobs op de Gentse Feesten en de Rode Pomp Gent waar een eerste live opname voor de nationale radio wordt gemaakt.
In 1997 vraagt Guido Deleeuw (Treftpunt vzw) aan Frank Nuyts om een werk te schrijven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de profielenfabriek SADEF. Dit wordt Hard Scores Book 4: “Tubes for sections” De voorwaarde was dat er ook op de producten van de fabriek zou gespeeld worden. Voor dit project wordt de groep nogmaals uitgebreid, ditmaal tot 11 muzikanten. De uiteindelijke uitvoering, in een decor van Annick Deylegat en met een gigantische lichtshow van Jaak Vandevelde, vindt plaats in de Brugse Hallen, onder de internationale belangstelling van een 600-tal mensen uit de staalverwerkende nijverheid. De fabriek besluit een mini-CD van het opdrachtwerk te maken.

In 1998 herwerkt Frank Nuyts Boeken 2 & 3 compleet met het oog op een CD-opname van dit materiaal. Het resultaat, de plaat "Methane”, wordt later door het label "Carbon 7" wereldwijd uitgebracht. Het frisse stemgeluid van de zangeres Maï bepaalt voor een groot deel de sound van de CD. Met dit materiaal opent Hardscore de Gentse Feesten van dat jaar en wordt opnieuw een live opname gemaakt voor Radio 3, dit keer van een optreden in het casino te Oostende.
In 1999 nodigt Rudolf Werthen Hardscore uit voor het festival “I Fiamminghi in Campo”. Carbon 7 produceert en verdeelt de CD van Boek 5 getiteld "Surf, wind and desire”, een opdracht van Cultuurcentrum De Werf te Brugge. Hardscore wordt onder ander uitgenodigd door de Brakke Grond te Amsterdam. De CD zelf krijgt over de hele wereld een zeer positief onthaal.
Boek 6 heet “Monkey trial” en krijgt in 2001 zijn creatie in het project “Joint Venture” van het Festival van Vlaanderen Antwerpen, hiervoor uitgenodigd door intendant Boudewijn Buckinx.
Boek 6 "Monkey Trial" is op CD verschenen. Het spaanse label "Margen" verspreidt, wat zij noemen "een masterpiece" over de hele wereld.

Selectieve discografie

Monkey TrialMonkey Trial (2004)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Hardscore, Frank Nuyts
Surf, wind & desireSurf, wind & desire (2000)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Hardscore, Frank Nuyts
MethaneMethane (1998)
20ste eeuw
Hardscore, Frank Nuyts
Tubes of sectionsTubes of sections (1997)
21ste eeuw / hedendaags
Hardscore, Frank Nuyts

Verwante items in de databank

Nieuws:Vierde editie Voorwaarts Maart/En avant Mars (21.02.2013)