Muzikes d'amon nos-ôtesTraditions musicales en Wallonie - Collectages 1012-1983

Type:boek
Auteur(s):Wim Bosmans
Uitgever:Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Plaats van uitgave:Brussel
Copyrightdatum:2008
Aantal pagina's:67
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:601
ISBN:978-2-9600118-1-0
Genre(s):traditionele folk
Taal:Nederlands, Frans

Info

Dit boekje + cd werd ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling gepubliceerd.
Wallonië heeft veel te bieden. Wat de melodieën betreft is Waalse muziek net als Vlaamse muziek vooral afkomstig uit de Franse muziek, met invloeden uit Engeland en Duitsland. Een typisch Belgische mix.
Er zijn wel heel regionale tradities, zoals het carnaval van Binche, zowel esthetisch als muzikaal één van de mooiste carnavals ter wereld. Dat carnaval is erkend als Oraal en Immaterieel Werelderfgoed. De trommelaars van Binche zijn wereldniveau op vlak van percussie. Ook de marches militaires tussen Samber en Maas zijn uniek. Deze religieuze processies vinden elk jaar plaats in verschillende dorpen, begeleid door escortes van verklede compagnies met trommelaars en fijferspelers. Die traditie is nog erg levendig. Typisch is ook de door de herders bespeelde muchosa of Waalse doedelzak uit Noord-Henegouwen en het archaïsche vioolspel uit de Ardennen."

Verwante items in de databank

Organisaties:Muziekinstrumentenmuseum (MIM) (bibliotheek, archief, studiecentrum)

Trefwoorden: ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie