Concurrentie in de wereld van kunst en cultuurCultuurmanagement

Type:boek
Auteur(s):Guido De Brabander, Annick Schramme, [et al.]
Uitgever:Politeia
Plaats van uitgave:Antwerpen
Datum van uitgave:2008
Aantal pagina's:99
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1542
ISBN:978-2-509-00153-5
Taal:Nederlands

Info

Vlaanderen is een podium geworden voor al wie naam en faam heeft in de wereld van kunst, cultuur, en entertainment. De internationalisering, zo niet de globalisering, heeft ook in deze sector zijn doorgang gevonden. Algemener kunnen we stellen dat de aanbieders en verdelers van kunst en cultuur nu de hele wereld als mogelijk werkveld hebben. Hun aanbod moet dan ook steeds meer de vergelijking met dat mondiaal aanbod doorstaan. Dat betekent dat er een toenemende concurrentie ontstaat.

Nu is concurrentie in de sector van kunst en cultuur niet beperkt tot de concurrentie om (koopkrachtig en betalingsbereid) publiek zoals in de commerciƫle sector. Het gaat ook over concurrentie om aandacht, om waardering door de collega's en de critici, en soms ook over concurrentie om subsidies.

De vraag is dan hoe de gesubsidieerde cultuurhuizen hierop reageren en wat zij kunnen doen om hun positie te behouden of te versterken. Zijn er strategieƫn te bedenken die hierop een antwoord bieden? En moeten de verschillende overheden hun rol aanpassen en vernieuwen in die globaliserende context?

Het is in deze context dat het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen in februari 2008 een colloquium organiseerde. 'Concurrentie in de wereld van kunst en cultuur' bevat de bijgeschaafde teksten die toen werden gepresenteerd:

Inleiding
Guido De Brabander en Annick Schramme

Strategische managementlessen uit de concurrentieanalyse van de podiumkunstensector in Vlaanderen
Bruno Verbergt

Concurrentie ok, maar dan ook echte mededinging. De wereld moet niet lijden onder culturele dominantie
Joost Smiers

Notities bij de Vlaamse film
Jan Verheyen

Concurrentie en globalisering in de sector van kunst en cultuur. Ervaringen in het Toneelhuis
Luk Van den Bosch

Concurrentie en globalisering in de muzieksector
Stef Coninx

Conclusies
Dorian van der Brempt

Trefwoorden: ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie