De plaats van jongerenmuziekzenders in het omroeplandschapVergelijkende casestudie tussen Jim TV en TMF

Type:eindverhandeling
Auteur(s):Bart De Groote
Uitgever:Universiteit Gent (Vakgroep kunst-, muziek- en theaterwetenschappen)
Plaats van uitgave:Gent
Datum van uitgave:2008
Aantal pagina's:57
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1617
Genre(s):Pop / Rock, Dance & Electronica, Populair / Varieté
Taal:Nederlands

Info

Deze masterproef beschrijft het ontstaan en de evolutie van jongerenmuziekzenders. We gebruiken hierbij niet alleen een globale benadering, maar hebben ook uitgebreid oog voor de situatie in Vlaanderen. Centraal in deze masterproef staat MTV, pionier der muziekzenders en vandaag de dag nog steeds het prototype van dit type televisiezenders. We zullen dan ook zeer gedetailleerd het ontstaan en de evolutie van deze zender onderzoeken, evenals de invloed die MTV heeft gehad op haar concurrenten. Vanuit deze optiek belichten we bovendien ook de situatie van de concurrerende muziekzenders. Eenmaal we een algemeen en duidelijk beeld hebben geschetst van wat nu precies muziekzenders zijn, vernauwen we onze focus naar Vlaanderen. Aan de hand van gepubliceerde krantenartikels, salespresentaties en interviews met de zenderverantwoordelijken stellen we 2 uitgebreide zenderprofielen op: JIM TV en TMF. Deze zenderprofielen geven ons een duidelijk inzicht in wat de structuur van deze zenders is, wat hun activiteiten zijn, etc. We leggen bovendien deze zenderprofielen naast elkaar en wagen ons aan een moeilijke vergelijking tussen beide zenders. Aan de hand van enkele kritische vragen zullen we kunnen vaststellen dat beide zenders zowel qua inhoudelijke werking als het behalen van hun doelstellingen, vrij gelijkaardig zijn. Beide zenders slaagden er als het ware in om een gezond evenwicht te vinden binnen dezelfde Vlaamse nichemarkt.

(Masterproef ingediend tot het verkrijgen van de graad van Master in de Communicatiewetenschappen; Promotor: Prof. Dr. Sofie Van Bauwel)

Verwante items in de databank

Organisaties:TMF (televisiezender)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie