Podiumkunsten digitaal ontsluitenJuridische probleemstelling en context

Type:studie/rapport
Auteur(s):Van Emelen, Dekeyser, Werkers
Uitgever:Vlaams Theater Instituut (VTi)
Plaats van uitgave:Brussel
Datum van uitgave:13.06.2008
Raadpleegbaar:Podiumkunsten digitaal ontsluiten (download)
Plaatsingsnummer:1536
Taal:

Preview

Info

Dit rapport is een stap in het PokuMOn-project. Dit onderzoekstraject, dat in maart 2007 bij het Insituut voor BreedBand Technologie gestart is, focust op de problemen van online distributie en archivering van multimedia in de podiumkunsten en de (klassieke) muziek. Dit project wordt gedragen door een groep van 19 partners uit de universiteiten, de podium- en muzieksector en de bedrijfswereld.

Bijzonder weinig van het multimediaal materiaal in de cultuursector is klaar voor archivering en distributie. De redenen daarvoor zijn oa. onzekerheid over de auteursrechten (risico-aversie), teveel rechthebbenden werden in het verleden niet of niet sluitend geregistreerd, het tempo van de technologische vernieuwing mbt tranxcoding ligt te hoog, dit arbeidsintensieve werk draagt niet rechtstreeks bij tot de huidige artistieke werking van de sector en krijgt daarom geen prioriteit.

PokuMOn beoogt het vereenvoudigen van :

* digitale distributie en archivering van video en multimedia door standaarden voor transcoding van geluid en beeld te ontwikkelen met gepaste instrumenten om ze in kunstenorganisaties te gebruiken (bv. open source software, mini digitale depots)
* exploreren van digitale participatie aan podiumkunsten en concertmuziek (online, op school, video on demand via digitale TV, ...)
* verduidelijken van auteurs- en nevenrechten in digitale afgeleiden van live performance, rechten klaren voor een uitvoering is immers heel anders dan voor captatie en distributie en het is beter dit tegelijk te regelen.

Dit rapport werd gepresenteerd op 13 juni 2008 in Oostende, waar ook modelclausules en voorbeelden van bestaande praktijken werden gepresenteerd door Bart Van Langendonck (Ultima Vez), Luc Dewaele (Vooruit) en Herman Croux (advocaat).

Trefwoorden: ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie