De staten van goederen uit 1787 als muziekhistorische bron voor het muziekleven in Vlaamse kapittelkerken in de Oostenrijkse Nederlanden 1

Type:boek
Auteur(s):Schreurs, Bouckaert
Uitgever:Alamire foundation, Alamire Muziekuitgeverij
Plaats van uitgave:Peer
Datum van uitgave:1998
Aantal pagina's:311
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:861
ISBN:90 6853 132 8
Genre(s):oude muziek
Taal:

Info

De meeste Vlaamse musici werden op een professionele wijze aan Vlaamse kapittelkerken opgeleid. Daarna weken de meesten uit naar de grote West-Europese kerken en hoven. Een van de meest overzichtelijke archieffondsen die ons op een efficiƫnte wijze inzicht verschaft in de organisatie van dit professionele muziekleven van deze instellingen in de Oostenrijkse Nederlanden zijn de Staten van Goederen (Etats des biens), die volgens het edict van keizer Jozef II van 4 januari 1787, door de kerken aan de overheid werden bezorgd. Deze archivalia bieden een mooi overzicht van de structuur van het muziekleven op het einde van de 18de eeuw en geven vaak gedetailleerde informatie over bepaalde musici en eeuwenoude fundaties en gebruiken. Opgesteld vanuit musicologisch standpunt, heeft deze publicatie voornamelijk aandacht voor gegevens met betrekking tot de meerstemmige muziek en de liturgische context in niet minder dan 37 collegiale kerken in het huidige Vlaanderen en Brussel. De uitvoerige en gedetailleerde excerpten behouden de oorspronkelijke taal (Nederlands, Frans of Latijn) en het geheel bevat een inleiding en vier indices.

Verwante items in de databank

Documenten:De staten van goederen uit 1787 als muziekhistorische bron voor het muziekleven in Vlaamse kapittelkerken in de Oostenrijkse Nederlanden 2 (boek)

Trefwoorden: ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie