Kunst op termijnToekomstscenario's voor cultuurbeleid

Type:studie/rapport
Auteur(s):Henny Langeveld
Uitgever:Boekmanstichting
Plaats van uitgave:Amsterdam
Datum van uitgave:2000
Aantal pagina's:111
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:491
ISBN:90 6650 065 4
Taal:Nederlands

Info

In de studie voor de Boekmanstichting en het SCP uit 2000 "Kunst op termijn: toekomstscenario's voor cultuurbeleid" signaleert Langeveld dat vraag en aanbod in de kunst steeds verder uit elkaar dreigt te groeien. Ze ontwikkelt hierin enige toekomstbeelden voor de komende 20 à 25 jaar over de positie van de kunst in de samenleving en de positie van kunstenaars als beroepsgroep. Ze vraagt zich verder af of kunst als publieke voorziening nog een reële optie is. Hoe kan verdere versnippering van het kunstbudget worden voorkomen? Is het kwaliteitsbegrip aan herijking toe? Krijgt sociale spreiding een kans van slagen? Is decentralisatie van het kunstbeleid naar de steden gewenst? Om de discussie over deze probleemgebieden te stimuleren schetst mevrouw Langeveld twee scenario's:

* de 'ondernemende samenleving waarin de vrije markt domineert: ligt in het verlengde van de huidige samenleving. Daartegenover stelt zij een kunstbeleid dat sterk is gestuurd door overheden en waarin kunsteducatie een sleutelpositie inneemt. Een dergelijk kunstbeleid maakt deel uit van wat Langeveld 'een ingetogen samenleving' noemt.
* de 'ingetogen samenleving' met aandacht voor het milieu en voor sociale cohesie hoog op de agenda. Voor beide scenario's draagt Langeveld strategieën aan om de problemen in toneel, muziek, de beeldende kunst en kunsteducatie het hoofd te bieden.

Beide scenario’s hebben een zeker mate van plausibiliteit maar uiteindelijk zal het de cultuur van de samenleving zijn die bepaalt welk scenario het dichtst wordt benaderd. Ontwikkelingen in de kunst zijn immers veel meer afhankelijk van de ontwikkeling in de cultuur dan van ups en downs in de economie, hoewel ze er niet helemaal los van staan. De onderzoekers stellen tot slot, dat die herwaardering er niet vanzelf komt maar dat educatie hier een belangrijke voorwaarde voor is.

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie