Cycle

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Bed Rugs
Label(s):Waste My Records
Label code:/
Releasedatum:06.01.2015
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Drift
2.My guard
3.Love
4.Piles
5.Chronicle
6.The knot
7.Specks
8.Clear obscure
9.Meander
10.Tired
11.Shine

Perscommentaren

"Spannend. Opwindend. Het gevoel dat al bij de eerste Bed Rugsplaat 8th Cloud de kop opstak, dikt als een bergafwaarts gekegelde sneeuwbal bij elke release aan. Waar moet dat eindigen? Cycle toont dat deze Antwerpenaren onderhand perfect de vinger op hun sterktes weten te leggen: gevleugelde melodieën bedenken en die op een thermiek van psychedelische grooves hoog boven je hoofd laten zweven. Ooit waren het vage ideeën en wilde plannen, nu zijn ze gekristalliseerd tot onweerstaanbare songs: My Guard , Piles , Chronicle , Specks . Zelfs als de felgekleurde spiralen die Bed Rugs voor je geestesoog doet draaien almaar breder worden, zoals in het donderende Clear Obscure en het landerige Tired , laat je er met plezier vergelijkbare buitenlandse bands als Temples en Tame Impala voor schieten. Chauvinisme: soms móét het." (****)
Kurt Blondeel, Focus Knack, 07.01.2015, p.44

"nog meer killerriffs, ambigue teksten, meerstemmige vocalen en u¡t de sixties weggelopen popmelodieën verpakt in zotte psychedelische geluiden"
Willem Jongeneelen, OOR 2015/03, maart 2015, p.72

(...) "wat een verlossend genot is het hier al geweest de intro van die kamerbrede rocksong genaamd 'Piles' op de nieuwe van het Antwerps-Limburgse combo Bed Rugs in het rond te laten galmen. Verdelgt grondig bad vibes van de meest uiteenlopende soort, alsook aanvallen van plotse treurigheid." (...) "Jawel, hier en daar komt er een proggy synth (in opener ‘Drift’, bijvoorbeeld) aan te pas, maar er is evengoed de popliefde van minstens de helft van deze groep, die de teugels strak houdt waar er navelstaarderig gemeanderd dreigt te worden." (...) "'Cycle' is een homo erectus van een rockplaat - fier rechtop lopend, volgroeid, gespierd, onvervaard en triomfantelijk." (***)
(kv), Humo, 06.01.2015, p.154

"Ze zijn kinderen van de jaren 90, maar hun ziel rijpte drie decennia langer. Bed Rugs zweert dan ook overtuigend bij psychpop en sixtiesrock. Genereus strooit de Antwerpse band met fraaie zangharmonieën en songs die dobberen op de paarse nevelwolkjes van een acidtrip." (...) "Waar Cycle moet inboeten aan originaliteit, wint ze aan uitvoering: deze bedtapijtjes steken Tame Impala, Pond of MGMT bij vlagen naar de loef." (***)
Gunter Van Assche, De Morgen, 15.01.2015, p.30

"Zeker, deze jongens kunnen verdomd goeie popsongs schrijven vol prachtige meerstemmigheid. Alleen zitten de juweeltjes deze keer onder een dikke laag regenboogkleurige waanzin: de langgerekte, stonede orgeltjes, gillende gitaarsolo's en echoënde stemeffecten trekken een haast ondoordringbare lsd-nevel op. Daardoor doet deze plaat behoorlijk hermetisch aan voor wie niet al te gek is op psychedelica. Nu ja, het metier van deze band staat buiten kijf. Bed Rugs kan scoren in zijn niche, ook in het buitenland." (***)
Sasha Van der Speeten, De Standaard, 07.01.2015, p.8

"'Feel the Rising!' klinkt het veelbelovend in ‘Specks’, de vooruitgeschoven single van Bed Rugs’ tweede langspeler ‘Cycle’. Dat gevoel moeten de heren ondertussen al goed kennen, want na hun geweldige debuut, ‘8th Cloud’, trokken ze gestaag naar de top. Dit debuutalbum illustreerde reeds een grote breuk met hun eerdere sound, die even subtiel klonk als hun bandnaam, The Porn Bloopers. Pas bij het geestverruimende ep’tje ‘Rapids’ viel voor Bed Rugs echt alles op zijn plaats. Op het derde wapenfeit, ‘Cycle’, bloeit het gezelschap nu helemaal open: de eigenzinnige sound - die flirt met het subtiele van pop, het overweldigende van shoegaze, het enthousiasme van rock en het bedwelmende van psychedelica - gaat er immers in als zoete koek. Naast instant hits als ‘Specks’ en het swingende ‘Piles’ lijken songs als ‘The Knot’ en ‘Clear Obscure’ toch persoonlijker en dieper te snijden (de hoge vocals!). ‘Cycle’ is hierdoor minder vrijblijvend dan je van Bed Rugs zou verwachten. SUPERLATIEVEN!"
Johannes De Breuker, RifRaf #261, december 2014, p11

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
We spelen zelfs The Beatles Trivial Pursuit! (12.2014)