G.F. Haendel - Orlando

Type:album
Formaat:CD Box
Componist(en):Georg Friedrich Händel
Uitvoerder(s):B'Rock, Bejun Mehta, Sophie Karthäuser, Kristina Hammarström, Sunhae Im, Konstantin Wolff
Dirigent(en):René Jacobs
Label(s):Archiv Produktion
Label code:00289 479 2199
Releasedatum:05.2014
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:2715
Genre(s):barok

Track-info

Orlando HWV 31

Perscommentaren

*****
René Jacobs mocht onlangs de Cultuurprijs voor klassieke muziek in ontvangst nemen. 'Als denkende zanger vindt hij het delicate evenwicht tussen wetenschap en intuïtie, tussen eruditie en extase,' oordeelde de jury. Dat wordt op deze opname nog eens méér dan duidelijk. Het Belgische barokorkest B'Rock is een geoliede machine die met de juiste dirigent machtige vonken kan slaan. Wat hier gebeurt. Vanaf de ouverture valt een mooi uitgebalanceerde ensembleklank op. Het orkest speelt precies en articuleert haarfijn, maar laat waar nodig ook ademruimte. Samen met Jacobs geeft het kleur aan alle bizarre verhaalwendingen. En dan hebben we het nog niet over de fantastische solisten: als Bejun Mehta Orlando's waanzin uitzingt, krijg je rillingen. Voor de liefhebbers van Händels overdadige operageweld is dit allicht de cd van het jaar.
(Annemarie Peeters, De Standaard DS2, p. 8, 21/05/2014)

With this new recording, based on a production at La Monnaie, Orlando now rivals Giulio Cesare as the best-served handel opera on disc.
(Richard Wigmore, Gramophone nr. 1111, July 2014, p. 90)

3 stemvorkjes
Orlando attend toujours une version deigen de sa poédie complexe.
(Jean-Philippe Grosperrin, Diapason nr. 625, juni 2014)

Uitvoeringstechnisch zet Jacobs in Orlando natuurlijk puntjes op de 'i'. Hij heeft er enkele percussie-instrumenten bij verzonnen, maar zegt hij: 'er was destijds ruimte voor interpretatie, niet alles stond gedrukt. De zangers waren binnen strikte stijlregels vaak bijna medecomponisten.
(René Seghers, luister nr. 700, juli/augustus, p. 101)

****
De cast is van het hoogste kaliber voor een opera als deze. Jacobs dirigeert ook sterk. []Mehta is hier subliem, beter zal dit niet snel klinken. Prachtig ook Sunhae Im als Dorinda en Konstantin Wolff als Zoroastro.
(René Seghers, Luister nr. 701, september/oktober 2014, p. 52)

wat een dijk van een CD is dit!
Onze eigen B'Rock is groot geworden. het onderscheidt zich door kleine klankmassa's met een gigantisch kleurenpalet waaruit verschroeiende intense tutti en bliksems omhoog flitsen.
Het is misschien geen onverdeelde eer, maar ik kan me geen ander barokorkest voorstellen-niet Freiburg, niet Berlijn - dat zich zo naadloos naar maestro Jacobs' wensen zou kunnen plooien.
(Stefan Grondelaers, Staalkaart 26, september-oktober, 2014, p. 43)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Georg Friedrich Handel: Orlando (01.09.2014)
Händels Orlando (08.2014)
Händel - Orlando (07.2014)