Confréries

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Jaikes de Cambai, Robert de Reins La Chièvre, Martin le Béguin de Cambrai, Chanoine de Saint-Quentin, anoniem
Uitvoerder(s):Graindelavoix
Dirigent(en):Björn Schmelzer
Label(s):Glossa
Label code:GCD P32108
Releasedatum:11.2013
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:2655
Genre(s):oude muziek

Track-info

de Cambai Jaikes:
Grant talent ai k'a chanteir me retraie;
Haute dame, come rose et lis;
Kant je plus pense a commencier;
Loeir me'estuet le roïne Marie;
Meire, douce creature;
O Dame, ke Deu portais;
Retrowange novelle

de Reins La Chièvre Robert:
Jamais, por tant com l'ame;
Plaindre m'estuet;
L'autrier dejouste une rivage

le Béguin de Cambrai Martin: Loiaus desir et pensee jolie;
Boine aventure ait ma dame
de Saint-Quentin Chanoine: Rose ne flor, chant d'oiseaus
Anoniem: Chanter m'estuet de la virge Marie

Perscommentaren

De mannen en vrouwen van Graindelavoix, begeleid door fluit, percussie, middeleeuwse gitaar en luit, hebben er een boeiende cd van gemaakt. Het klinkt aanstekelijk. Volks ook, soms op het rauwe af. Graindelavoix is niet bang een eigentijdse interpretatie van oude muziek te geven. bijvoorbeeld in Loeir m'estuet la roïne Marie, waarin opzwepend getrommel en compromisloze mannenstemmen een stevige uitvoering neerzetten die in de verte wegijlt. Muziek die uit een film zou kunnen komen.
(Frank Pothoven, Luister, nr. 695, november-december 2013, p. 70-71)

****
Graindelavoix presenteert met Confréries het tweede deel van een ambitieus drieluik rond de 13de-eeuwse kathedralenbouwer Villard de Honnecourt. Deze zou als handelaar in relieken door Europa gereisd hebben en liet ons een prachtig schetsboek na met architecturale details van gotische kathedralen. Het eerste deel van de trilogie,Ossuaires, volgde de Honnecourts tocht tot in Hongarije. Voor deel twee verkent Graindelavoix de ruimte van de kathedraal zelf en de broederschappen die het sociale weefsel van die kathedralen uittekenden. Met de devotionele liederen van Jaikes de Cambrai zitten we middenin het geluid van de Noord-Franse trouvères. Graindelavoix slaagt erin om een lijfelijke dimensie te geven aan muziek die bij andere uitvoerders vaak eerder kuis en ijl klinkt. Van militant stampend, tot liefelijk wiegend: hun uitvoering heeft iets bezwerends.
(Annemarie Peeters, De Standaard DS2, p. 8)

4 stemvorkjes
Deuxième volet d'une trilogie par laquelle Bjorn Schmelzer entend explorer la notion de corps telle qu'elle peut aparaître dans des répertoires musicaux du XIIIe siècle associés à l'importante cité de Cambrai. [] Les voix, les techniques vocales et d'ornementation de Graindelavoix, largement inspirées de musiques traditionnelles, choquent moins dans un répertoire monodique en langue vernaculaire.
(David Fiala, Diapason nr. 620, januari 2014, p. 104)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Confréries (11.2013)