Troops

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Liesa Van der Aa
Label(s):Louisa's Daughter Records
Label code:012/001
Distributeur:Bertus
Releasedatum:06.02.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Louisa's Bolero
2.Low man's land
3.Into the foam
4.Lou
5.Lost souvenir
6.Birds in Berlin
7.Our place
8.My love
9.Visitor
10.Troops

Perscommentaren

"Troops overrompelt je als een koortsdroom." (...) "Laat de titel je niet misleiden: Troops werd gemaakt door het eenmansleger Liesa Van der Aa. Haar weapons of choice zijn een viool, een fluwelen stem, een loopstation en effectpedalen. Daarmee ontwierp ze in haar uppie een eigenzinnig universum, waarin broeierige artpop, persoonlijke neuroses en absurdisme hoogtij vieren."
Gunter Van Assche, De Morgen, p. (30.01.2012)

"Ze bouwt een eigen universum op met viool, haalt er een Berlijns kinderkoor bij en huurt ook DAAU in om het klankbeeld van de plaat mee in te kleuren. Het resultaat is een volstrekt eigenzinnig debuut dat regelmatig buiten de lijntjes kleurt. Een nieuwe naam die snel een begrip zal worden."
Bart Steenhaut, De Morgen/DM Magazine, p.49 (28.01.2012)

"Een paar gastbijdragen niet te na gesproken (DAAU, Jon Birdsong), heeft ze alles zelf ingespeeld, en dus komt alle lof voor deze plaat, die barst van de contrasten en paradoxen, ook alleen haar toe. (...) 'Troops' klinkt zowel kil en afgekloven als hartverwarmend en intiem, vaak op één en hetzelfde moment. Cynici die beweren dat dat onmogelijk is, moeten hoognodig naar 'Troops' luisteren. De rest van de wereld trouwens ook." (***1/2)
Christophe Verbiest, Humo #3726, p.158 (30.01.2012)

"De award voor het meest eigenzinnige Belgische debuut van 2012 mag ze al op haar schouw zetten."
Geert Zagers, Focus Knack, p.10 (01.02.2012)

"Liesa Van der Aa is een naam om dubbel te onderstrepen, of nog beter: te fluoresceren. ‘Troops’, haar debuutalbum, zou een muzikaal spookhuis kunnen zijn. Soms angstaanjagend, dan weer opwekkend met een griezelige ondertoon. Maar de solo-artieste weet in de eerste plaats geen seconde te vervelen. Van der Aa’s klassieke wegen kruisen die van het experiment: bevreemdend hoe de dreigende viool in ‘Lou’ klassieke arrangementen aan popmuziek koppelt, maar het werkt wél. Telkens opnieuw creëert ze een breed klankenpalet met behulp van haar viool, die dient als een hele muziekcatalogus. ‘Troops’ is een reden om te dagdromen, het excuus om voor vijftig minuten ver weg van de reële wereld zijn. Liesa Van der Aa zou als de heks van de Belgische popmuziek kunnen worden beschouwd. Maar dan wel omwille van de betovering."
(elv), RifRaf #232, p.18 (februari 2012)

"De dynamiek is indrukwekkend en het is knap dat ze erin geslaagd is de bombast te beperken tot de juiste momenten. Vijftien jaar vioolles betaalt zich uit, het luisteren naar Laurie Anderson, Lou Reed en Nick Cave ook. Wilsdorf noemt het industrieel klassiek, maar je mag het ook een persoonlijke lofzang aan een verloren revolutie en liefde noemen, die klinkt als een moderne mix tussen rock en avant-garde. Een zeldzaam talent en live een sensatie."
Willem Jongeneelen, OOR 02, maart 2012, p. 73

"Een debuut dat stoomt van eigenwijsheid, tegendraadse geluiden, maar onderwijl heerlijk in het popgehoor ligt. (...) Geloopt en vervormd komt alle percussie uit de viool, zoals vrijwel alle andere klanken door middel van effectpedalen uit dat instrument worden getoverd. Daarmee bouwt ze elk nummer opnieuw op tot een gehele orkestbak, laag voor laag, waarbij werkelijk de indruk van andere instrumenten wordt gewekt. Alsof troepen deze cd hebben ingespeeld, vol met harmonieën hebben gestopt. Een meesterlijk debuut van de actrice en voormalige violiste van Het Zesde Metaal!"
(ert), Gonzo Circus 108, maart 2012, p. 89

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Ik wil Nick Cave in mijn opera' (04.02.2012)
'Ik wou per se alles zelf spelen' (30.01.2012)