van Beethoven Ludwig - Symfonieën nr. 5 en 8

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Ludwig Van Beethoven
Uitvoerder(s):deFilharmonie
Dirigent(en):Philippe Herreweghe
Label(s):PentaTone classics
Label code:PTC 5186 316
Distributeur:Codaex
Releasedatum:01.2008
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001789
Genre(s):classicisme

Track-info

Symfonie nr. 5 in c op. 67
Symfonie nr. 8 in F op. 93

Perscommentaren

****
Herreweghe est capable de créer beaucoup d'articulations malgré les tempos qu'il s'impose.
(Le Monde de la Musique nr. 327 januari 2008, p. 67)

4 stemvorkjes
Ce deuxième volume de l'ensemble Beethoven peu à peu édifié par Philippe Herreweghe avec son orchestre des Flandres marque un progrès par rapport au symphonies nr. 4 et 7 parues chez Talent. Car, effet du travail à long terme, les musiciens vont plus naturellement là où le chef souhaite les emmener, avec les moyens déjà évoqués: orchestre moderne, trompettes naturelles, timbales baroques à système d'accord moderne.
(Rémy Louis, Diapason, januari 2008, p. 81)

Philippe Herreweghe koestert met veel zorg de canon van het grote repertoire en werkte daarom de afgelopen vijf jaar met deFilharmonie aan de interpretatie van de negen Beethovensymfonieën. De werken verschijnen telkens per twee op cd. Het tweede volume werd afgelopen zomer in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven opgenomen en bevat de symfonieën nrs. 5 en 8. Philippe Herreweghe exploreerde de Beethovensymfonieën eerder al met zijn Orchestre des Champs-Elysées dat op historische instrumenten speelt. Maar al meer dan een decennium lang deelt hij die ervaringen ook met moderne orkesten zoals deFilharmonie. Zijn kennis van de historische context leidt ook daar tot een gecontroleerd vibrato, een heldere frasering en een duidelijke articulatie....()...
Zijn visie op deze werken wordt geïnspireerd door zijn analytische inzicht in deze geniale partituren. In de vijfde symfonie ontvouwt Herreweghe niet zozeer de geest van de getormenteerde doof wordende Beethoven, maar wel de geniale constructie die de componist hier vanuit één ritmisch-melodische cel ontwierp.
(Tom Eelen, De Tijd, 05.01.2008, p. 13)

Binnenkort krijgt de Beethovenintegrale van de Filharmonie in eigen land concurrentie van Anima Eterna van Jos van Immerseel. Dat orkest speelt volledig in de 'authentieke' uitvoeringstraditie. De Filharmonie huldigt een gemengde aanpak: een traditioneel orkest met enkele aanpassingen zoals natuurtrompetten en barokpauken. De snedige klank van de koperblazers vindt steeds beter respons bij de strijkers, die een hechte samenklank bezitten. Dankzij de gedetailleerde articulatie van het orkest kan Herreweghe zich bijzonder vlotte tempo's veroorloven zonder de helderheid in gevaar te brengen. Zo slaagt de Filharmonie er steeds beter in om een aparte sound te creëren voor het klassieke repertoire. In de openingsdelen van zowel de Vijfde als de Achtste symfonie veroorzaken de hoge tempo's een stuwende spanning. Die vaart nestelt zich in haast alle symfoniedelen, ook in het 'Andante' van de Vijfde, wat een zeldzaam rustpunt had kunnen zijn. Die radde lichtheid werkt aanvankelijk verfrissend, maar verliest zijn kracht bij gebrek aan contrasten.
(Veronique Rubens, De Standaard, 29.01.08)

***
Dus willen we natuurlijk Beethoven nog eens horen, ditmaal van Herreweghe. Maar zoals gezegd, Herreweghe voegt met zijn orkest niets opzienbarends toe aan de stand van zaken in Beethovenland. () Maar het orkest speelt wel uitermate genuanceerd en levendig.
(Doron Nagan, Luister voorjaar 2008, 01.05.2008, p. 94)

Historical approach meets modern instruments in business-like Beethoven.
Bright and businesslike Beethoven from the Belgian outfit.
(Rob Cowan, Gramophone nr. 1033, 07.2008, p. 60)

Transparantie en scherpte: dat zijn daarbij de voornaamste kenmerken van zijn benadering. De achtste Symfonie krijgt een krachtige, spannende, maar ook majestueuze vertolking. Die spanning vind je ook terug in de beroemde Vijfde, die hier een verrassend helder en vloeiend karakter krijgt.
(Birgit Van Cleemput, Muziek&Woord nr. 401, februari 2008, p. 27)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Beethoven - Symphonies (07.2008)
Beethoven (07.2008)
Beethoven (04.2008)
Ludwig van Beethoven (01.2008)
Ludwig van Beethoven (01.2008)