Hilfe Kommt

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Dez Mona
Label(s):62 TV Records
Label code:BC0611
Distributeur:Bang! Music
Releasedatum:20.10.2009
Aanwezig in Muziekcentrumneen
Genre(s):vocale jazz
Taal:Engels

Info

Dez Mona trok voor de opnames van hun derde album naar de beroemde ICP Studios in Brussel met als producer Paul Webb, aka Rustin Man (ex-Talk Talk en essentiële kracht bij het solo-album van Beth Gibbons van Portishead).
De resulterende plaat sluit aan bij de atmosfeer die je ook terugvindt bij artiesten als Anthony & The Johnsons, Nina Simone, Jacques Brel en Gavin Friday.

Track-info

1.Beyond redemption
2.Carry on
3.Get out of here
4.In the yard
5.Distinguished way
6.Passage to the sun
7.Road
8.Jack's hat
9.Our time
10.My friend

Perscommentaren

"De Belgische plaat van het Jaar" (...) "Hilfe kommt is minder hoekig in de composities, meer gelaagd in de opbouw, filmischer in de sfeerzetting en warmer in de sound. Drums, backings, cello's, trompet, harmonica... zitten subtiel in elkaar verweven en er wordt geen noot te veel gespeeld. Dit is bovendien een plaat die - van venijnige opener Beyond Redemption tot vertederende slotsong My Friend - een eenheid vormt. Een rariteit dus." (****)
Karel Degraeve, Focus Knack, p.37 (21.10.2009)

(...) "De Antwerpse groep manoeuvreert behendig tussen gospel, bluesy jazz en zwartgeblakerde romantiek. Strijkers, blazers en een accordeon kronkelen daarbij behaagziek rond Frateurs stem, 'Jazzy Road' draagt het keurmerk van La Simone en 'Get Out of Here't werd opgevat als een schokkerige worksong." (****)
Gunter Van Assche, De Morgen, p.36 (19.10.2009)

"Al met de openingssong 'Beyond Redemption' is duidelijk dat [de nieuwe backing-zangeressen] soul en gospel toevoegen aan de sound van Dez Mona. Die klinkt wat luchtiger dan op de twee voorgangers, maar wees gerust: MNM-muziek it ain't." (...) "Frateur zingt het allemaal met evenveel overtuiging: zijn stem blijft de kern waar Dez Mona om draait. Soms vinden we zijn uitspraak van het Engels een beetje vreemd klinken, maar aangezien zelfs producer Paul Webb (aka Rustin Man) daar geen problemen mee had, zal het aan onze oren liggen." (*** 1/2)
Christophe Verbiest, Humo (27.10.2009)

"In ’Arid Song’, de openingstrack van de vorige cd ’Moments Of Dejection Or Despondency’ zong Gregory Frateur nog “Save me please…”. Blijkbaar is zijn noodroep beantwoordt en is hulp onderweg. Toch sluit hij de cd af met zichzelf in vraag te stellen “…sometimes I am worried about myself…”. Muzikaal mag hij nochtans gerust zijn. Er is nog steeds die originele persoonlijkheid van voordien. Bovendien klinkt alles op ‘Hilfe Kommt’ nog verfijnder. De (vocale) excessen worden meer gemeden en maken plaats voor tot in details uitgewerkte ornamenten. De dramatiek is getemperd en omfloerst. Producer was Paul Webb (Talk Talk, Beth Gibbons) en voor de mixing werd Phil Delire ingehuurd (Bashung, Indochine). Een aantal nummers klinkt daardoor meer richting pop, zonder dat het eigen klankuniversum verloochend wordt. In de overheersende gitzwarte toon van voordien worden nu ook grijsvlakken verwerkt. Je hoort meer de grandeur en de orkestraties van een David Axelrod (‘Distinguished Way’!) dan het exuberante van een Klaus Nomi maar de geest van Shakespeare’s Desdemona zweeft nog altijd als beschermheilige boven centrale personages Gregory Frateur en bassist Nicolas Rombouts. Referenties die ook blijven zijn Gavin Friday, Marc Almond (met zijn meer intimistisch repertoire), Marianne Faithfull, Anthony & The Johnsons en Gloria Swanson’s personage Norma Desmond in de klassieker Sunset Boulevard. De plaat van de internationale doorbraak?"
(gtb), RifRaf #209, oktober 2009, p.24

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Dez Mona - Hilfe Kommt (27.10.2009)
Verlangen is de essentie van Dez Mona (20.10.2009)
Dez Mona 1 - Michael Jackson 0 (20.10.2009)
'We baden niet in troosteloosheid' (19.10.2009)
'We hebben zelfs een Hitler gebruikt' (14.10.2009)
Dez Mona - Hilfe Kommt (10.2009)