Jong Folk

Type:compilatie
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Diverse uitvoerders
Label(s):Appel Rekords
Label code:APR 1302
Releasedatum:05.2003
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Folk

Info

De cd 'Jong Folk' is na 'Dansend Folk' het tweede initiatief van vzw 'tSmiske op het label van Folkconrner Den Appel. Het is een verzameling van aanstormend talent (dat zelf nog geen full-cd kon uitbrengen) waarmee ’t Smiske de kloof helpen dichten die gegroeid is tussen de jonge folkgroepen en het professionele circuit.

Tantra, Mairan, The Ballroomquartet, Dazibao, Gezellig Onderuit Zonder Elektriek, Bal des Boiteux, Griff, Turdus Philomelos, Touche de Beauté, Musaraigne, Vuelta, Aedo, Follia!, 'k Voel me Belg en Keukkojoen zijn de groepen die je op deze cd kan beluisteren. Wim Claeys en Jan Verschoren stonden in voor de productie.

"We hebben de pretentie het in slaap dommelende platencircuit wakker te schudden en met de neus te drukken op de feiten. En die feiten zijn duidelijk: Meer en meer jonge muzikanten storten zich op het folkgenre. Ze pakken de muziek au sérieux en beschikken nu over een instrumentbeheersing waar de vorige generatie enkel jaloers kan zijn. Ze zijn het levende bewijs dat folk leeft. Ook de instrumenten evolueren mee, vergelijk de klank van deze cd maar met andere cd’s van vroeger.
We hebben de pretentie om festival- en andere organisatoren duidelijk te maken dat er geen bloedarmoede bestaat in het huidige muzieklandschap. Er is binnenlands talent te over om een mooie programmatie mee te maken. De Vlaamse folk beleefde een hoogtepunt met de komst van groepen als Laïs, Fluxus en Ambrozijn. Culturele Centra evolueren opnieuw weg van het genre of concentreren zich op buitenlandse groepen. Ondersteuning van jong lokaal talent moet weer op de agenda geplaatst worden.
We hebben de pretentie te beweren dat ook in Wallonië één en ander leeft dat de moeite waard is. Groepen als Dazibao en Turdus Philomelos moeten een kans krijgen, ook in Vlaanderen.", aldus de initiatiefnemers.

Track-info

1.Tantra - Zand & Schelptjes
2.Mairan - Sur les marches
3.Ballroomquartet - (B)Eat this! (Edit)
4.Dazibao - Tabouret-Vache
5.Göze - Te Trage Schottische
6.Bal des Boiteux - Air 11
7.Griff - Trolska
8.Turdus Philomelos - Tagada
9.Touche De Beauté - Zorro
10.Musaraigne - Lamadamatout
11.Vuelta - Met hart en ziel bij de koers
12.AedO - El Castillo
13.Follia! - Quand la belle s'y promène
14.Turdus Philomelos - Tsouin Tsouin!
15.'k Voel me Belg - On Dit Partout...
16.Keukkojoen - Nanuk-Polska

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Een cd met pretentie (28.04.2003)