The other / 63

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Bherman
Label(s):Kreapie Recording
Label code:056042991
Releasedatum:24.10.2003
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):singersongwriter, Pop / Rock
Taal:Engels

Track-info

1.Every b
2.Clap
3.N.Y.
4.Janitor
5.Light
6.Underway
7.2Tpark
8.Foolish
9.I will
10.A l'office
11.Cleo
12.Champ

Perscommentaren

De Morgen:
"Met het cryptisch getitelde The Other/63 heeft Bherman echter zijn Grote Sprong Voorwaarts gemaakt. De artiest schrijft ijzersterke songs die in het teken staan van een afgesprongen relatie, maar ook veelvuldig verwijzen naar film, literatuur en beeldende kunst. [..] Dat Bherman afkomstig is uit de singer-songwritertraditie hoor je nog aan 'Cleo' en 'Light'. Toch geeft zijn nieuwe werk blijk van een opvallend stilistische veelzijdigheid en is de studiocast, met leden van Dead Man Ray, Hooverphonic, PJDS en Flat Earth Society, er een om U tegen te zeggen. Met de single 'Every B', een duet met Lennard 'Yum' Busé, en het overweldigende 'A l'Office' (die grofkorrelige gitaren! Die geniale banjo!) profileert Bherman zich duidelijk als een dwarse rockartiest. Elders, zoals in 'NY' (met de legendarische Freddy Sunder in een gastrol), 'Underway' en 'Janitor' zorgen de blazersarrangementen van trompettist Bart Maris en de sleazy contrabas voor een broeierig jazz-noir-sfeertje. 'Clap' wordt nog vrij barok ingekleurd, maar de pianoballad 'Foolish' is pakkend in zijn soberheid en ook de onafhankelijkheidsverklaring 'I Will' (Spaanse gitaar, treurende cello) zal niemand onverschillig laten."
(De Morgen, 27-10-03, p. 21)


De Morgen (2):
"Met The Other/63 heeft singer-songwriter en soundscraper Bherman (48) zopas een van de beste Belgische platen van dit jaar afgeleverd. Het is een intrigerend werkstuk vol verrassende muzikale vondsten en met mysterieuze nummers die veel weg hebben van filmscenario's uit de David Lynch-school. [..] De muzikanten die op The Other/63 hun opwachting maken, zijn niet de eersten de besten: drummer Karel De Backer (Dead Man Ray), toetsenman David Poltrock (Hooverphonic), trompettist Bart Maris (Flat Earth Society), zanger Lennard Busé (Yum), gitarist Geoffrey Burton (Arno). "Dat was boffen", erkent Bherman, die zijn cd in eigen beheer heeft uitgebracht. Vooral de blazersarrangementen van Bart Maris en de contrabas van Kristof Rosseeuw dompelen een song als 'Underway' onder in een intrigerend jazz noir-sfeertje. In 'NY' is zelfs de befaamde jazzgitarist Freddy Sunder te horen." (Dirk Steenhaut, De Morgen, 25-10-03)


De Financieel Economische Tijd:
"De grootste verrassing aan het Belgische cd-front komt dit najaar uit Oostende - hoe lang is dat niet geleden? - en niet eens van een of andere jonge hond, maar van de 48-jarige 'singer, songwriter and soundscraper' Bherman. Maar eigenlijk doet die benaming nog steeds afbreuk aan wat hij op 'The Other/63' presteert. Deze in eigen beheer opgenomen plaat is zo eclectisch dat je er moeilijk een genre op kan plakken. Er gebeurt constant iets en het duurt even voor je uitgedokterd hebt wat precies. De muziek doet barok aan, de teksten zijn erg surreëel en zitten vol verwijzingen naar films, boeken en filosofen. Sommige composities hebben in beperkte mate raakvlakken met de muziek die Mad Dog Loose midden jaren negentig fabriceerde, maar ze ontberen de rockattitude, gaan dieper en zijn vooral minder opdringerig. De kracht van de plaat speelt immers vooral onderhuids. Met behulp van uitgekiende blazersarrangementen (getekend Bart Maris), die zowel vervreemden als aantrekken, en een stem die inspeelt op je gemoed, schept Bherman een heel eigen wereld, waarin hij gevoelige onderwerpen niet uit de weg gaat. Ook anderen hebben hem nu ontdekt. Dat merk je aan de muzikanten die hem bij de opnames bijstonden. Ze zitten om den brode in de vaste line-up van Dead Man Ray, Hooverphonic en Arno. Na de moeilijk te verkrijgen voorgangers 'The Corridor' (1999) en 'The Row' (2000) mag 'The Other/63', dat gedistribueerd wordt door EMI, de carrière van Bherman definitief lanceren." (Tom Peeters, De Financieel Economische Tijd, 07-11-03, p. 15)


Humo:
"Een mens is nooit te oud om te debuteren: de Britse Belg bherman - een zelfverklaarde singersongwriter én soundscraper - was fortysomething toen hij vier jaar geleden zijn eerste cd aan de mensheid schonk. Die keek daar niet van op, van de tweede cd evenmin, maar met de derde zál het wel lukken: we voelen het aan ons water. Opener ‘Every B.’ zullen we met onze stilaan tot op de draad versleten rakende mantel der liefde bedekken, maar dan volgt wel allerhande puiks: ‘The Clap’, met een heerlijke Bart ’Brass’ Maris, de dreigende jazz noir van ‘N.Y.’ (met de fantastische Freddy Sunder op gitaar!) en vooral het infernale, opgejaagde ‘Janitor’. Nog meer onheil in ‘Underway’, bhermans variant op de mythe van Orpheus en Eurydice, en het in spookachtige geluidjes gehulde ‘2TPark’. De soundscraper in bherman laat nog sterker van zich horen in ‘A l’office’, une chanson between Anglais et French, volgepropt met allerlei samples. De tien vingers van David Poltrock (zie ook Hooverphonic), de stem van bherman & de ambiance van la Gare du Nord zorgen samen voor het ontroerende ‘Foolish’, waarin een verliefde ziel zich voor het hoofd slaat om wat hij door zijn vingers heeft laten glippen. Ook ‘Cléo’ - Luka Bloom verslagen op eigen terrein - is van een navrante eenvoud en grijpt je zonder omwegen bij het nekvel. Aan het eind van ‘The Other / 63’ schudt bherman, alsof het niets is, nog een puntige popsong uit de mouw: ‘Champ’. Het nodeloos galmende ‘I Will’ is meer idee dan song (zonde van die mooie cello), maar voor het overige is deze plaat een triomf op alle fronten. Een ontdekking! "
(cv, Humo, 09-11-2003)

Oor :
"Bherman is een intimistisch verteller, een poëtisch beschrijver en een denker" (...) "Door de inzet van meestertrompettist Bart Maris, gitarist Geoffrey Burton, Karel De Backer en David Poltrock worden Bherman's donkere songs verdomd fraai en helder ingekleurd."
(Willem Jongeneelen, Oor, 28-01-2004, p.50)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Koppig maar van goeden huize (12.12.2003)
De laatavondrock van Bherman (11.12.2003)
Alle Oostendse kunstenaars zijn kinderen van James Ensor (26.11.2003)
The Other/63 (10.11.2003)
The Other/63 (07.11.2003)
De grote sprong voorwaarts (27.10.2003)
Bherman maakt imposant sluitstuk van muzikale triptiek (25.10.2003)
Van het bos en de Bherman