The return of Geronimo

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Fence
Label(s):Labelman
Label code:LM004
Releasedatum:20.09.1999
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Sportlife
2.Christmas
3.Universal hours
4.Stop
5.House
6.Manual part 15
7.Freedom
8.Camping
9.Mary Lou
10.Cricket
11.Always Ultra
12.The Fence
13.Winterscreen
14.Bubba
15.Meat-o-vegetables

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Nemo, Stonedigger, Mitsoobishy Jacson, Fence : de meest oostelijke der Vlaamse Provincies lijkt een patent te hebben op het in de wereld sturen van potige rock met een hoog pop- en een nog hoger onzin-gehalte.
De teksten van Fence lijken bijeengeraapt als de grappen in een Geert Hoste conférence (volkomen lukraak dus). Een driedelige rock-opera met existentiële thema"s ligt nog niet dadelijk in het verschiet, net alsof we daar zaten op te wachten. Op "The Return of Geronimo" wordt integendeel gezongen over hoe "cool" cricket wel niet is (Cricket), over chauffeurs van VW"kes met meer spieren dan hersens en de geneugten van Sportlife-kauwgum (Sportlife), over de sok in de schouw met Kerstmis (Christmas), over de traantjes op kamp met de scouts (Camping), de drummer die helaas van house houdt (House), over het Shopping Center (Always Ultra) en over dat je met je poten van Mary-Lou moet afblijven of dat het anders mot is (Mary Lou)...
Ook puur muzikaal is originaliteit niet echt een punt waarvoor Fence geweldige punten zal gaan oogsten : de rock die gespeeld wordt is springerig, aanstekelijk vrolijk, opwindend en dan weer ingetogen, veelstemmig en grappig, zoals groepen als Weezer en Pavement en het hoger genoemde Limburgse trio al voorgedaan hebben.
Het sterke punt van Fence is dan ook de sfeer die het groepje uitademt : de groep spreidt een jeugdige en haast achteloze klasse ten toon, en heeft een attitude die verfrissend werkt : wat hen overkomt is meegenomen, de rest zal hen worst wezen. Zo werd de CD opgenomen net na de examens waarvoor 3/4de van de groep niet slaagde (in de herexamens van september kwam het nog allemaal goed) en werden de meeste songs geschreven een week voor in die studio gedoken werd. Deze slordigheid is echter allerminst experimenteel of lo-fi, want zoals gezegd gaat het hier wel degelijk om popsongs op gitaren, allemaal kort genoeg om niet te vervelen (15 op 37"41"), catchy en radiovriendelijk.
Niet voor zeurpieten dus, deze Return of Geronimo, maar een frisse wind (van meloenen) die daar in Hasselt blijkbaar regelmatig waait. De conclusie is duidelijk : Fence rules. Nu nog uitvinden over wie of wat.
- gvn in Humo : "Het klinkt soms niet slordig genoeg voor het slag groep dat met één microfoon écht kippenvel kan veroorzaken (hun eerste demo ligt ten bewijze bij ons thuis). Maar we zeuren, want Fence kiest tenminste een andere weg dan ... die "Californication" met stoverij die de Afrekening heet. ... Fence ist rad. Fence is briljant".
- vv in Rif-Raf : "Het klinkt alsof het daar een gezellige boel was tijdens het opnemen, en gezelligheid valt altijd wel te appreciëren. ... Wees niet bang uw hoofd op het ritme mee te bewegen en schaam u vooral niet mee te zingen, u zal zien wat ik bedoel. Yep, dat blije gevoel kan u samen met Fence in huis halen. Laat u onderdompelen in deze mooie liedjes en zeg dat u het fantastisch vindt".
- JJ-Mag : "Niet minder dan vijftien nummers lang serveert het jolige viertal zijn nerdy pop, met hooks in overvloed en de tongue voortdurend stevig in de cheek".
- "Debuut-cd van Fence maakt de hooggestelde verwachtingen meer dan waar" (GvA)
- "Het zit "m in de Hasseltse jenever of zo" (Het Volk)
- "Een popparel om aan de borst te drukken" (Belang van Limburg)
- "de alternatieve popsongs zijn pakkend en kennen lekkere stevige momenten" (Gonzo)
- "Mitsoobishy Jacson heeft er een aardig broertje bij" (De Morgen)
- "La Belgique heeft er zo weer een intrigerend groepje gitaarindianen bij" (Teek)
- "ze blijken in staat te zijn tot een lievigheid die hedente dage niet meer vaak gevonden wordt in rock" (Vera-krant)
- "niet zeiken, gewoon genieten van de geboden kwaliteit" (OOR)
- "Fence Fence en nog eens Fence" (Mega-Media)
- "de lofi-pop sensatie komt momenteel uit België" (OOR en X-ploor)
- "alweer een nieuwe Belgische pop-sensatie !" (De Stem dagblad)
- "Melodieus maar nooit te slap. Zoals eigenlijk het hele leven zou moeten klinken" (Rocksound)
- "Fence is vooral leuk wanneer je niet aan oorspronkelijkheid hecht en als je genoeg geld hebt om niet op een cd meer of minder te kijken" (Limburgs dagblad)
- "Fence is een lekkere band" (Nieuwsblad van het Noorden)

(Auteur: Dirk Houbrechts)