Almost... Bikini

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Wizards of Ooze
Label(s):A Horse A Bucket And A Spoon
Label code:2102649
Releasedatum:1999
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):pop, soul & funk
Taal:Engels

Track-info

1.Big Red Balloon
2.Bubbles
3.Cheezy
4.Lumbago
5.Bustin' Loose
6.Paperbag
7.25
8.Milkman
9.Six-pack Cooler
10.Five Below
11.Lizard
12.Summerbreeze

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Met de deur in huis : Wizards of Ooze hebben met "Almost .. Bikini" de Belgische popplaat van het jaar afgeleverd. En met serieus wat voorsprong ook. Verder lezen is dus overbodig, gewoon kopen die handel! Deur terug toe.
Mocht bovenstaande u wat kort lijken als CD-bespreking :
De Wizards hebben - als "moeilijke derde plaat" - immers een speelse en poppy cd afgeleverd die zeer toegankelijk, zeer muzikaal, zeer funky, zeer geil en "catchy as hell" is geworden. Niks geen groeiplaat : deze staat meteen als een huis, en overleeft moeiteloos talloze luisterbeurten (ik zit aan een stuk of 15 ondertussen!).
"Big Red Balloon", "Bubbles" en "Bustin' Loose" zijn poppy en inventief gearrangeerde songs. Big Red Balloon was dan ook een zomerhit die er niet echt een geworden is, maar als u denkt aan de woorden "Heya" en "Mama", dan vindt u dit niet eens spijtig, durf ik verwedden.
Op "Lumbago" (de Zappa van Sjeikh Jerbouti) en "25" (Wolfman Jack verdwaald in de flipperkast van Captain Beefheart) laten ze alle pedalen en andere remmen los, maar ze slagen er wonderwel in om een orde en drive in de chaos te houden die getuigt van muzikale virtuositeit.
"Cheezy", "Paperbag" en "Six-Pack Cooler" schakelen in de laagst brommende versnelling en vleien zich verleidelijk en botergeil in je oor. Deze track zijn bastaardzoontjes van de Purperen zoon van Minneapolis en Steely Dan. Deze witte soul druipt als honing uit je boxen.
En op "Five Below" zijn ze plotseling getransformeerd in een gitaargroep die zo op de Pukkelpopaffiche kan.
"Summerbreeze" (het verlengde van de dreigende track "Lizard") is een instrumentale uitfreakshow die het jaren zeventig schrikbeeld van Thijs van Leer, Focus en andere hippies even doet herleven. Die dwarsfluit hadden ze wat mij betreft dan ook beter het daartoe bestemde hol van Berdien Stenberg gestoken.
Benieuwd wel of de Wizards of Ooze dit live even goed in de hand gaan kunnen houden. Op deze cd is de mix tussen "cheesy" en "funky" echter optimaal geslaagd. Conclusie : die stond al aan het begin, blinde (en als u deze cd nu niet gaat kopen ook domme) ezels!
- Surf-Inn : "Carnaval in Wonderland: de beste omschrijving die je kunt vinden om de sfeerbeelden te typeren die de muziek op de nieuwe plaat van Wizards Of Ooze losweken. 'Almost... Bikini' heet het te koesteren ding ... en is op zijn minst gevarieerd
en verrassend te noemen

(Auteur: Dirk Houbrechts)