A Ma Zone

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Zap Mama
Label(s):Virgin Records
Label code:848 412
Releasedatum:2000
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Wereldmuziek

Track-info

1.Iko Iko
2.Rafiki
3.W'Happy Mama
4.Call waiting
5.Gissie
6.Songe
7.Kemake
8.Comment ça va?
9.Ya Solo
10.My own zero
11.M'Toto
12.Gbo Mata (Station)
13.'Allo' Allo
14.Rafiki (Remix)

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Weinig groepen slagen er zo goed in zichzelf voor elke CD opnieuw uit te vinden als Marie Daulne's Zap Mama. De raakpunten tussen de eerste CD "Zap Mama" uit 1991 en deze "A Ma Zone" uit 1999 zijn flinterdun en schaars, of het zou moeten zijn: muzikale inventiviteit en levensvreugde. Er wordt ook nog steeds inventief omgesprongen met het menselijke stemgeluid, maar de basis van de songs is nu vrijwel altijd een beat en een bas.
Meer dan ooit is Zap Mama een soort van spons, die alle mogelijke invloeden van uit de meest verscheiden windstreken opzuigt en die deze invloeden op het moment van de opname middels een stevige kneep door elkaar op de band gooit. Op A Ma Zone (een mooie woordspeling overigens, voor de fransonkundigen : zowel te lezen als "amazone" - de vrouwelijke krijgers - en "à ma zone" - in mijn zone) krijg je zo in willekeurige volgorde - drum'n'bass ("Songe"), hiphop ("Rafiki"), Björk ("Call Waiting"), Franse Rap (Comment ça va), Zulu-drums ("W'Happy Mama"), vrolijke kinderrijmpjes ("Yepe Yepe" en "M'Toto"), Afrikaanse Soul ("My Own Zero"). Deze CD heeft net als zijn voorgangers dan ook een weldadig, verkwikkend en blijmakend effect.
Dit is dus in meer dan 1 betekenis een wereldplaat. Zonder twijfel.

- PDW in Humo : "Broeierige trip-dub, blije Africana, botergeile drum'n'bass, soulvolle riddims, world-hop ... Daulne slalomt overal gracieus tussen de clichés die het genre om de nek hangen als een op de Sfinks-markt gekocht Zuid-Amerikaans amulettensnoer rond de hals van een eenzame Vlaamse tienerjongen die wel eens wat anders wou dan die kolere Palestijnse sjaal waarmee hij ook al geen lief wist te strikken".
- Weekend-Knack : "Deze cd draait niet alleen thematisch rond technologie (fax, gsm, videospelletjes), ook muzikaal heeft de cd een uitgesproken eigentijds karakter. De groep .. gaat hier nog breder dan op "7" waar al voorzichtig met funk en hiphop gestoeid werd. Toen gebeurde het mét condoom, nu zonder."
- Teek : "A Ma Zone is opnieuw een stap vooruit".

(Auteur: Dirk Houbrechts)