Vroeger en later

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Johan Verminnen
Label(s):RCA
Releasedatum:1999
Aanwezig in Muziekcentrumneen
Genre(s):chanson
Taal:Nederlands

Track-info

1-1.Dertig jaar later
1-2.De blues
1-3.In mijn hart
1-4.De zomer
1-5.Ajajajaai
1-6.Afscheid van een stad
1-7.De vleugels van de nacht
1-8.Het eind van de wereld
1-9.Mannen en vrouwen
1-10.Hier
1-11.Prinses van het pajottenland
1-12.Paspoort
1-13.De weg
1-14.Ooit
2-1.Ik wil de wereld zien
2-2.Brussel (versie '88)
2-3.Mooie dagen
2-4.Daar gaat ze
2-5.'k Voel me goed
2-6.Mambo King
2-7.Bar tropical
2-8.Rosie
2-9.Volle maan
2-10.Laat me nu toch niet alleen
2-11.Vierhoog in de wolken (Versie '94)
2-12.Paulien
2-13.De Musette (versie '94)
2-14.Café de Reisduif
2-15.Madeleine La Marolienne (versie '94)
2-16.Zingen tot morgenvroeg (versie '94)
2-17.Johan Verminnen, Marka - Met z'n twee
2-18.Het café der blije harten
2-19.Rue des bouchers (Versie 1999)
2-20.Vriendinnen van vroeger (versie '94)

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
30 jaar op een integere manier met muziek in de weer zijn : het is enkel de besten gegeven. En één van de besten is zeker Johan Verminnen. Menig reiziger in gedachten koos al het zeegat op zijn liedjes, menig hart werd al verwarmd met zijn stemgeluid, menig traantje werd al weggepinkt met zijn melancholie (niet dat van Bert Anciaux, helaas voor Rob). Projecten als "Spelers & Drinkers" en het uitstekende boek dat aan deze Vlaamse chansonnier gewijd werden, hebben al een kroon het werk van deze knuffelbeer gezet.
Net als die andere recalcitrante vierder van een 30-jarig jubileum Kris De Bruyne, wilde Johan Verminnen dan ook niet gewoon een terugblik op wat in die periode gebeurde op cd zwieren. Kris de Bruyne (die trouwens meezingt op de song "Afscheid van een stad") nam zijn oeuvre opnieuw op met klassieke begeleiding ("dertig jaar zwervend bestaan"), Johan Verminnen maakte van de gelegenheid gebruik om een combinatie van "Best Of" en een vracht nieuwe liedjes uit te brengen.
Zo bestaat de eerste cd "Later" geheel uit nieuw materiaal, geschreven met Bert Candries en Leo Caerts, en met begeleiding in de koortjes van Kommil Foo, Laïs, Patrick Riguelle, Jo Lemaire, Roland, Big Bill, Kris De Bruyne, Stef Bos en Wannes Van de Velde. Country, swing, chanson, folkrock, mambo, wals en bossa nova ... Verminnen houdt duidelijk nog steeds van veel muziekjes. Uitschieters zijn daarbij zeker de vrolijkheid op "Ajajajaai", de desolaatheid van "Afscheid van een stad" en het zoete duet met Jo - Piaf - Lemaire in "De vleugels van de nacht".
De tweede cd "Later" is een bijna foutloze terugblik met 20 songs uit de voorbije 30 jaar. Verrassingen in de keuze - wegens niet echt essentieel - zijn wat mij betreft "Mambo King", "Rosie", "Paulien" en "Vriendinnen van vroeger". Wel tof is het leuke weerhoren van het energieke duet met de Brusselse Marka in "Met z'n Twee" (Accouplés) en de nieuw opgenomen en zeer sfeervolle zydeco-versie van "Rue des bouchers".
In de pers :

- Peter Van Dyck in Weekend-Knack : "Eén schijfje bevat het beste uit de voorbije drie decennia, het andere versgebakken songs die soms de blik hoopvol op de toekomst richten en soms met weemoed omkijken. In Ooit klinkt het: "want lenige liefde die zoeter smaakt dan wijn/wordt soms op een diefje even bitter als azijn". Een man die veel gezien heeft, maar zich daarom nog niet veel wijzer waant."

(Auteur: Dirk Houbrechts)